O insulinooporności robi się coraz głośniej. Dotyczy coraz większej ilości społeczeństwa i to nie tylko osób otyłych, borykających się ze zbędnymi kilogramami. Dotyka również młode, aktywne osoby. Coraz więcej lekarzy także wie, jak ją rozpoznać. Jednak rozpoznanie to tylko część sukcesu, jakim jest pełne zdrowie. Pozostałe części, to wiedza na temat choroby, odpowiednio dobrana dieta oraz wysiłek fizyczny. A jak jeść, by było smacznie, w miarę tanio i w dodatku ciekawie? To właśnie prezentuje nam ta książka.
Znajdziemy tu informacje w pigułce o insulinooporności – czym jest, jak się objawia i jak sobie z nią radzić. Krótka i treściwa informacja, która z pewnością będzie przydatna dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją drogę w kierunku zdrowia.
I to, co najważniejsze – przepisy. Jest w czym wybierać i to na każdy dzień. Mamy propozycje na śniadanie, drugie śniadanie, obiady, surówki i sałatki obiadowe, a także specjalne posiłki obiadowe dla dzieci, czy też zupy. Znajdziemy tu również przepisy na grilla, które bardzo się przydadzą właśnie teraz, w rozpoczynającym się już sezonie działkowo-grillowym. Dla miłośników dań jarskich także przygotowano parę specjałów. Poza tym wszystkim jest również propozycja przygotowania polskiej zdrowej i tradycyjnej kuchni, czyli kiszone warzywa oraz sałatki. Nie byłoby jednak książki o polskiej kuchni bez deserów oraz świątecznych przysmaków. Zatem nie tylko tanie, wszędzie dostępne produkty, prosta i smaczna kuchnia, to jeszcze oprawa graficzna przepiękna.
Autorki książki także pomyślały o swoich czytelnikach i jako prezent, w książce znajdziemy karty motywacyjne na każdy miesiąc. Z pewnością będą pomocne przy ustalaniu i trzymaniu się odpowiedniej diety.
Czy polecam książkę? Oczywiście. Ma świetne przepisy, proste do wykonania, apetyczne, wyglądające fantastycznie i do tego dość tanie w przygotowaniu. Idealna książka dla osób chorych na insulinooporność oraz ich bliskich. Jak dla mnie rewelacja i tego właśnie mi brakowało na naszym rodzimym rynku.
Ocena końcowa: 9/10.
Tytuł: Insulinooporność w polskiej kuchni
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Wydawca: Wydawnictwo Feeria
Premiera: 2018-10-03
Ilość stron: 408
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz